Patatet janë një ushqim që e lëmë në qilar shumë më gjatë sesa duhet, kështu që nuk është e pazakontë t’i hedhim pasi vërejmë një erë të pakëndshme. Por ka edhe nga ata që do të supozojnë se mjafton vetëm të qërojmë lëvoren, të heqim njollat e zeza, për t’u ngrënë.

Ekspertët thonë se ekziston një shenjë specifike që zbulon se patatet nuk janë më të mira për t’u ngrënë, por gjithashtu se ato mund të jenë të rrezikshme për shëndetin.

Është e lehtë të mendosh se ne vetëm duhet t’i heqim ato nga patatet për ta bërë atë të ngrënshëm, por ju thjesht nuk jeni në dijeni të problemit.

Sipas portalit Healthline, ngjyra e gjelbër në patate shfaqet kur fillon të prodhojë klorofil, i cili është një proces natyror. Por kur vini re këtë pigment, kjo do të thotë që patatja gjithashtu ka filluar të prodhojë solaninë, një përbërës që mbron nga dëmtimet e shkaktuara nga kafshët, insektet, kërpudhat dhe bakteret. Është një toksinë që gjendet në patate, jo vetëm në njollat e gjelbra, dhe nëse është në një nivel më të lartë, mund të jetë e rrezikshme për njerëzit.

Nivelet e solaninës janë më të larta në lëvoret e patates, kështu që qërimi patjetër do të largojë disa nga toksinat (rreth 30 për qind), por ju nuk do ta zgjidhni problemin.

Ekspertët nuk janë të sigurt saktësisht se sa nga ky komponent duhet të jetë në patate për t’ju sëmurë, por një studim zbuloi se 0.6 miligram për kilogram peshë mund të çojë në sëmundje.

Është veçanërisht e rëndësishme të mbani patate të tilla larg fëmijëve që kanë një peshë shumë më të ulët trupore, kështu që ata mund të ndiejnë efektet e helmimit me solaninë më fort. /TV Malisheva

Share.

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/beklpuib/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107