Intel po feston 50 vjetorin e lëshimit të mikroprocesorit të parë të disponueshëm në treg.

Pesëdhjetë vjet më parë, Intel 4004 u lëshua – mikroprocesori i parë i disponueshëm në treg që u bë baza për çipat e ardhshëm, i përdorur tani në kompjuterë dhe telefona. Sipas Intel, 4004 është i rëndësishëm sepse ka vërtetuar se qarqet e integruara mund të ndërtohen në çipa me madhësi gozhdë.

“Ky vit shënon 50 vjetorin e lëshimit të 4004 çipave. Vetëm imagjinoni se sa shumë kemi arritur në gjysmën e shekullit të kaluar. Ky është një moment domethënës për teknologjinë. Kjo është ajo që e ka ngritur me të vërtetë kompjuterin”, tha Pat Gelsinger nga Intel.

Intel 4004 u zhvillua nga inxhinierët e kompanisë: Federico Fagin, Ted Hoff dhe Stan Mazor. Dy vjet përpara se çipi të lëshohej (në nëntor 1971), Intel iu afrua nga Nippon Calculating Machine Corporation. Plani ishte të dizajnoheshin 12 çipa, por vetëm katër u krijuan, duke përfshirë Intel 4004.

Çipi Intel 4004 ishte po aq i fuqishëm sa kompjuteri i parë elektronik i vitit 1946, i cili kishte madhësinë e një dhome të tërë. /TV Malisheva

Share.