Hyundai ka njoftuar një plan ambicioz për të popullarizuar hidrogjenin si një burim energjie të fuqishëm dhe të qëndrueshëm për industrinë e automobilave gjatë dy dekadave të ardhshme. Kompania e Koresë së Jugut vlerëson se deri në vitin 2030, do të arrijë një çmim për prodhimin e automjeteve me qeliza karburanti që është i krahasueshëm me automjetet me bateri.

Gjatë prezantimit në internet të Hydrogen Wave, Hyundai prezantoi gjithashtu konceptin e makinës Vision FK, e cila u krijua në bashkëpunim me Rimac Automobili.

Hyundai thekson se kjo veturë sportive me dy dyer mundësohet nga hidrogjeni me 690 kuaj/fuqi.

Konkretisht, është një sistem më kompleks që kombinon një konvertues të energjisë së qelizës së karburantit me timonin e pasmë dhe një sistem “plug-in” të baterive të rimbushshme, të aftë për të udhëtuar 600 kilometra për rezervuarin e hidrogjenit. Kur lirohet potenciali i plotë i fuqisë, ai mund të arrijë 100 km/h në më pak se katër sekonda.

 

Hyundai ende nuk ka zbuluar më shumë se kaq për këtë makinë sportive, por ka treguar edhe koncepte të tjera interesante. Rimorkio e Dronit është një sistem transporti futuristik me hidrogjen që mund të funksionojë plotësisht në mënyrë autonome.

Ajo ka një sistem rezervuari modular të hidrogjenit që lejon instalimin e vetëm numrit të kërkuar të rezervuarëve të përshtatur për çdo udhëtim individual. Një pagesë siguron një distancë prej 1.000 kilometrash, për të cilën Hyundai thotë se është e krahasueshme me sistemet ekzistuese të transportit të kontejnerëve.

Si pjesë e strategjisë së tij të qelizave të karburantit, Hyundai dëshiron që të ketë motorë me hidrogjen ose me bateri në dispozicion për të gjitha modelet komerciale deri në vitin 2028. Hyundai gjithashtu do të zhvillojë një automjet të ri komercial me qeliza karburanti për tregun global, të cilin ai pret të prodhojë dhe shesë deri në disa qindra mijë njësi në vit.

Për të arritur planin e tij ambicioz, Hyundai do të prezantojë një sistem të qelizave të karburantit të gjeneratës së re në 2023 dhe variante 200 kW në vitin 2023. Do të jetë deri në 50 për qind më e lirë se teknologjia aktuale FCEV e Hyundai, 30 për qind më kompakte dhe dy herë më e fuqishme.

 

Share.

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/beklpuib/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107