Shumë faktorë ndikojnë në rënien e energjisë sonë, por ka ushqime që do të na varfërojnë.

Ekspertët këshillojnë se do të ishte ideale t’i shmangni gjatë ditës.

Bukë e bardhë, makarona dhe oriz

Drithërat e përpunuara si ato te buka e bardhë, makaronat me miell të bardhë dhe orizi mund të jenë ato kryesore që largojnë energjinë në trupin e njeriut.

Në pjesën më të madhe, kjo ndodh sepse membranat e kokrrave hiqen gjatë përpunimit. Drithërat e përpunuara në këtë mënyrë përmbajnë nivele më të ulëta të fibrave dhe priren të treten dhe të përthithen më shpejt se drithërat. Edhe pse rezultati është një rritje më e shpejtë e sheqerit në gjak dhe kështu insulina, së shpejti pason një rënie e papritur e energjisë.

Alkooli

Megjithëse alkooli mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të relaksuar ose të bini në gjumë më lehtë, në varësi të sasisë që konsumoni mëngjesin tjetër, në fakt mund të zgjoheni më pak të pushuar.

Hulumtimet tregojnë se sasitë më të ulëta deri në mesatare të alkoolit nuk ndikojnë shumë në cilësinë e gjumit ose kohëzgjatjen e gjumit. Kjo përkufizohet si një ose më pak pije standarde në ditë për gratë dhe dy ose më pak pije standarde për burrat.

Kafe

Kur konsumohet në moderim, kafeja mund të ketë efekte pozitive fizike dhe mendore. Studimet tregojnë se kafeja ndihmon në uljen e rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve neurodegjenerative (sëmundja e Alzheimerit dhe Parkinsonit).

Gjithashtu, 18 studime kanë raportuar se kafeja zvogëlon rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2. Megjithatë, nëse mbështeteni rregullisht te kafeja, në vend të ushqimit dhe gjumit të duhur, ky zakon përfundimisht mund t’ju zbrazë energjinë për periudha më të gjata.

Ushqim i skuqur

Ushqimet e skuqura dhe të shpejta janë gjithashtu të pafavorshme nga ana energjike sepse përmbajnë kryesisht sasi të lartë yndyre dhe sasi të ulëta fibrash, gjë që çon në tretje të ngadaltë. Tretja më e ngadaltë mund të zvogëlojë shpejtësinë me të cilën lëndët ushqyese hyjnë në gjak, gjë që ngadalëson përdorimin e tyre dhe proceset energjetike të trupit.

Ushqime me pak kalori

Kur vjen koha për të ngrënë meze të lehtë, disa njerëz zgjedhin versione me kalori të ulët të ushqimeve të tyre të preferuara, duke besuar se ato janë një zgjedhje më e shëndetshme.

Megjithatë, përfshirja e shumë prej këtyre ushqimeve në dietën tuaj mund t’ju bëjë që të mos hani mjaftueshëm kalori gjatë ditës, gjë që mund të zvogëlojë ndjeshëm nivelet e energjisë së trupit tuaj.

Share.