Ministri i Jashtëm danez Jeppe Kofod deklaroi sot se integriteti territorial i BeH nuk duhet të rrezikohet dhe se të gjithë ata që kërcënojnë se do të përballen me sanksione të rënda.

Gjatë konferencës online për Bosnje e Hercegovinën “BeH – 30 vjet pavarësi moderne – sfida dhe perspektiva në rrugën drejt anëtarësimit në BE”, Kofod theksoi se nuk ka vend në Evropë për ata që kërcënojnë paqen dhe stabilitetin.

“Megjithatë, këta dy përvjetorë nuk janë arsye për të festuar pasi situata në BeH është shumë e rëndë, e cila nuk është me vite. Dëgjojmë histori të shkëputjes dhe shpërbërjes së shtetit. Ne në Evropë e kemi marrë paqen si të mirëqenë në të fundit çerek shekulli, por qytetarët e BeH e dinë se ajo mund të jetë e brishtë”, tha ai.

Kofod shtoi se kriza aktuale politike është shkaktuar nga vendimet e autoriteteve të entitetit të Republikës Serbe dhe se ajo do të përballet me sanksione nëse vazhdon në të njëjtën rrugë, duke theksuar se rendi kushtetues mund të ndryshohet vetëm në përputhje me Kushtetutën dhe liderët e tjerë politikë.

“Kushtetuta e BeH duhet të përmirësohet, ajo ka krijuar një marrëveshje të ndërlikuar. Një kompromis mund të jetë dashur në kohën e luftës, por sot është një barrë e madhe për vendin,” tha Kofod.

Përfaqësuesit e Suedisë dhe Finlandës shprehën qëndrime të ngjashme për sa i përket sanksioneve një muaj më parë gjatë takimit të ministrave të NATO-s, por edhe takimit të ministrave të Jashtëm të BE-së në nëntor të vitit të kaluar.

Gjithashtu dy ditë më parë, ministrja e Jashtme suedeze Ann Linde dënoi retorikën nxitëse të udhëheqjes së RS dhe tha se ndarjet duhet të ndalen.

Në konferencë morën pjesë edhe Përfaqësuesi i Lartë për Bosnjë Christian Schmidt dhe ministrja e Jashtme Bisera Turkoviq./TV Malisheva

Share.